Noworoczne miody

25
Dzień dobry w nowym roku znalazłem chwilę żeby nastawić kolejne trunki i w ten sposób fermentują się 3 miody, wszystkie są trójnikami. Pierwszy z lewej w wiadrze to trójniak panieński z miodu gryczanego, następnie mam sycony miód rzepakowy z dodatkiem przypraw korzennych i ostatni miód wielokwiatowy z dodatkiem 0,5 l soku NFC z czarnego bzu. Jest to drugi dzień nastawu ale widać że fermentacja już wystartowała. Czas na dodanie pierwszej pożywki.
Noworoczne miody
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼

Hobby dla cieprliwych

36
Drodzy, czas pochwalić się swoim hobby które raczej nie jest mocno spektakularne a same efekty pracy są widoczne (odczuwalne) po bardzo długim czasie oczekiwania. Myślę że ten sposób spędzania wolnego czasu jest zakorzeniony w naszych polskich genach, a mowa tu o robieniu wyrafinowanych trunków alkoholowych. Pasja do łączenia przypraw była ze mną od zawsze, a z biegiem lat dziadek oraz ojciec nauczyli mnie, kolokwialnie mówiąc, pędzić bimber. Aktualnie nie praktykujemy już wytwarzania tego produktu, jak wiadomo jest to nielegalne. Niemniej jednak robienie różnego rodzaju nalewek, likierów z użyciem spirytusu i innych akcyzowanych alkoholi już tak. W ostatnich latach również zacząłem robić wina i miody pitne. Poniżej zdjęcie 5 l damy z miodem pitnym (dwójniak) z dodatkiem soku truskawkowego. Niestety czas leżakowania takiego trunku wynosi +/- 10 lat, więc gdy moje dzieci będą pełnoletnie, razem będziemy degustować ten wspaniały napój. Dziękuję za uwagę i wypierdalam. Jeśli będzie zainteresowanie to mogę wrzucać inne ciekawe przepisy jak krok po kroku przejść przez proces tworzenie własnych ciekawych smaków alkoholowych. Pamiętajcie że jest to sport dla ekstremalnie cierpliwych ludzi.
Hobby dla cieprliwych
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼
0.099976062774658